Hoef info

Hoefverzorging

Om hoeven gezond te houden, is een regelmatige bekapping niet voldoende.  Erfelijke factoren, hygiëne, huisvesting, beweging en voeding zijn zelfs minstens zo belangrijk. Een paard of pony moet minimaal elke 6-8 weken bekapt worden. Tijdens het bekappen wordt het overtollige hoorn van de zool verwijderd en de straalgroeven opengelegd zodat er geen vuil in kan blijven zitten. De draagrand wordt ingekort, rekening houdend met de voetas. 

269397_393587770711392_1432255759_n[1]

Het is de taak van de eigenaar of verzorger om dagelijks de zolen te inspecteren op vuil en steentjes en de zolen zonodig schoon te borstelen.
Krab de hoeven niet ruw uit.  Gebruik niet dezelfde hoevekrabber voor meerdere paarden om besmetting van elkaar te voorkomen.  
Een schone stal is belangrijk, maar het best blijft een lege stal: een stal zonder paard of pony! Urine tast de hoef aan en beweging is belangrijk voor het hoefmechanisme en het hoefmechanisme voor de bloedcirculatie. Nog steeds staan veel paarden en pony’s te lang op stal.

Hoefsmeersels: bedenk dat deze de kroonrand kunnen irriteren en de hoef afsluiten voor het vocht.

Voeding betekent voor veel paarden die in pension staan: “eten wat de pot schaft”.  Stengelig ruwvoer, arm aan suikers, is het meest geschikt voor paarden. Helaas zijn vele weides ingezaaid met gras dat meer geschikt is voor koeien dan voor paarden. Een ruwvoeranalyse zou kunnen helpen het beste bijvoer te kiezen.

“Gevoelige” hoeven (op harde ondergrond) kunnen het gevolg zijn van te rijke voeding: er is sprake van een lichte vorm van hoefbevangenheid.

 

Rotstraal: 

In de straalgroeven kan zich mest en urine ophopen. Urine maakt de straal zacht en week, en in dat weke hoorn kan zich gemakkelijk een bacterie nestelen. Deze bacterie houdt van een zuurstofarme omgeving.  Door rotstraal kan het paard gevoelig gaan lopen. Rotstraal is ook te herkennen aan een stinkende straal.

Oorzaken kunnen zijn:

  • Slechte stalhygiëne
  • Onvoldoende hoefverzorging
  • Onvoldoende beweging

Paarden met steile, nauwe hoeven zullen gemakkelijker rotstraal krijgen dan paarden met brede platte hoeven.

Belangrijk is om de hoeven regelmatig te laten bekappen. Hierbij zal al het aangetaste hoorn en aangetaste straal zoveel mogelijk worden verwijderd, zodat de straal weer lucht krijgt.

Er zijn verschillende middelen te koop die het genezingsproces kunnen stimuleren.  Informeer bij zeer ernstige rotstraal naar de behandel mogelijkheden met de Infrarode LED therapie van RevitaVet.

Amerikaans artikel over de behandeling van ernstige rotstraal/hoefkanker:  Cancker study